Olympus m:robe MR-500i – elegán na podstavci

m:robe je opravdu elegán. Když ho postavíte v kolébce na stůl, bude připomínat spíše malou televizi nebo možná něco ze Star Treku než MP3 přehrávač.

Popravdě m:robe ani moc MP3 přehrávač není. Rozhodně ne kapesní. Vlastně jsem na pochybách, kam přesně ho zařadit. Přístroj je vybaven fotoaparátem, ale jako foťák ho rozhodně na vážné focení používat nebudete – snad na momentky pro které jsou dnes určeny fotoaparáty v mobilních telefonech. Umí přehrávat MP3, ale jak už jsem říkala, do kapsy je veliký a těžký – a taky bych se bála o displej. Celou přední stranu celkem objemného a i těžkého přístroje zabírá barevný dotykový displej. Na horní straně je tlačítko pro vypnutí a zapnutí, všechno ostatní se ovládá přes displej nebo dálkovým ovládáním. Konektory pro nabíjení a propojení s počítačem jsou na kolébce.

Exponování snímku se provede dotekem displeje, žádné tlačítko nehledejte. Kvalita fotek odpovídá snímači, ale prohlížet si je na kvalitním displeji přístroje je radost. Snímky je možmé třídit do alb, ozdobit je třeba hudbou a pak spustit automatické přehrávání. Obrázky je také možné rovnou vytisknout, protože m:robe podporuje technologii PictBridge. Součástí balení je CD se softwarem pro archivaci a třídění dat, zařízení ale funguje jako Mass Storage, takže není nutné instalovat ovladače. Může tedy být používán i jako přenosný disk, k čemuž má ostatně dostatečnou kapacitu. Budete si s sebou ale muset nosit USB kabel, protože používaný konektor neodpovídá obvykláým kabelům.

Po zapnutí se zobrazí základní menu, které se skládá ze tří velkých ikon – Hudba, prohlížení obrázku nebo focení. Pokud se rozhodnete fotit, můžete v dalším menu zvolit rozlišení snímku – 1280 x 960 nebo 640 x 480 bodů. Snímek je pak možné rovnou uložit do některého fotoalba. Zajímavé je zobrazení snímků na kalendáři, ovšem čím víc snímků za jeden den vyfotíte, tím je toto zobrazení méně přehledné. Když se vrátím k otázce využití přístroje – mě osobně se nejvíc líbil v kolébce, se spuštěným předem připraveným slideshow, sestaveným z fotek z dovolené a doplněných příjemnou hudbou … možná, že mi ukrátí dlouhé čekání do další dovolené.

Formáty: MP3, WMA, JPEG
Kapacita: HDD, 20 GB
Napájení: lithiová
Rozměry [š x v x d mm]: 109 x 73 x 21
Hmotnost [g]: 210
Rozhraní: USB 2.0
Displej: Barevný TFT, 3,7″. Celkový počet pixelů: 260 000, 640 x 480 bodů
Rozlišení fotoaparátu: 1,22 Mpx