Maledivy – výlet za mantou

Maledivy jsou synonymem luxusní dovolené. Každý si představí hotely pro milionáře plné luxusu a pak tajemný zbytek země, kam má cizí turista vstup zakázán. Od roku 2010 se však hodně změnilo. V tom roce padl zákaz pobytu turistů mimo luxusní ostrovní resorty a na Maledivách začala kvést neorganizovaná turistika. Úmyslně nepíšu levná, protože i když dovolenou na Maledivách v místním hotýlku nebo spíš penzionu, pořídíte mnohem levněji než v resortu, s cenami v nijak vzdáleném Thajsku, Indii či na Srí Lance se rozhodně nedá srovnávat.

20141115-062648-052My jsme vyrazili v listopadu vlastně náhodou – objevila se nabídka levných letenek, měli jsme týden a kousek času… byl čas splnit si dětský sen. Cestovat na Maledivy můžete s několika aerolinkami, které se poslední dobou přetahují o ceny a ty tak v akcích klesají až k 10 tisícům. My jsme letěli přes Istanbul. Nabízí se ale i cesta přes Dubaj nebo Moskvu.

Plánovat pobyt na Maledivách s sebou nese několik komplikací. První, která se nás dotkla, je to, že v pátek nefunguje státní doprava. Pokud tedy chcete v pátek cestovat mezi ostrovy, musíte si připlatit za soukromé letadlo či motorový člun. A připlatíte si opravdu hodně – státní lodě vás převezou za několik dolarů, motorový člun bude stát několik desítek a letadla už jsou na stovkách.
Druhý problém je najít ubytování. Naštěstí díky internetu (Airbnb, Booking.com) je snadné tento problém vyřešit. Při hledání jsme narazili na třetí problém, který opět souvisí s dopravou. Pokud nechcete platit několik desítek až stovek dolarů za dopravu, musíte vybírat ubytování podle toho, kam a kdy jezdí státní lodě.

My jsme proto nakonec vybrali ostrov Thodoo, na který bylo možné odjet ve stejný den, kdy jsme dorazili do Malé. Z něj jsme se po pár dnech přesunuli na „okresní“ ostrov Rashdoo a odtud pak zpátky do Malé a na letiště. Bohužel i zpáteční cesta nám vyšla na pátek, takže účet za motorový člun, na kterém jsme jeli sami, nám značně zvýšil výdaje. Hodinová cesta při západu slunce nádherným oceánem ale za ty peníze rozhodně stála.

S volbou Thodoo jsme byli opravdu spokojeni. Na ostrov jsme jeli noční nákladní lodí – leželi jsme na horní palubě a sledovali tropické hvězdy. Chvílemi jsme usnuli a pak nás vzbudilo šplouchání moře. Plavba trvala asi 5 hodin, i když ostrov Thodoo je od Malé vzdálený pouze necelých 100 km a motorový člun by to zvládl za hodinu. Cesta ale rozhodně stála za to a patří k jedněm z nejhezčích zážitků. Popovídali jsme si s místními, kteří se vraceli z hlavního města, ochutnali místní variantu betelu a ve stoce u přístavu viděli prvního rejnoka.

Ostrov Thodoo je na Maledivách výjimečný. Říká se mu také melounový ostrov – je jedním z mála ostrovů, na kterých je možné provozovat zemědělství. To je ovšem pouze díky tomu, že místní neustále hnojí a ošetřují místní půdu – vlastně písek, který by bez hnojiv (přírodních – dovážejí sem hnůj) žádnou úrodu neuživil. A proč melounový? Maledivy jsou ze 100 procent muslimskou zemí. Proto je zde v období ramadánu povinný půst a meloun je jediná věc, kterou je možné přes den jíst.

20141116-082251-135Kromě políček, která vám váš místní průvodce rád ukáže (na Thodoo nabízejí prohlídku za cca 40 USD), má Thodoo nádhernou pláž. Pláže na Maledivách jsou rozděleny na turistické a ty ostatní – jinými slovy každý ostrov, kde je ubytování pro turisty, má pro ně vyhrazenou pláž. Jinde se sice smí koupat, ale ne v bikinách. Pokud vám tedy nevadí koupat se v tričku a kraťasech, jste vítáni kdekoli, opalovat se můžete ale jen na pláži pro turisty, nebo v zahradě svého hotýlku.

Kromě prohlídky zemědělské produkce si na Thodoo můžete dopřát lekce potápění, šnorchlování nad útesy nebo výlet na piknikový ostrov. Každý z těchto výletů vás bude stát několik desítek dolarů, ale opravdu stojí za to. My jsme se odhodlali k prvnímu pokusu o potápění a nemohli jsme si vybrat lepší místo. Moře na Maledivách je nádherně teplé až do hloubky 10 i víc metrů, takže se nemusíte nechat omezovat neoprenem. Voda je klidná a nádherně čirá a navíc plná korálů a ryb.

Pokud si troufnete na víc, než začátečnický ponor, můžete se vydat na potápěčskou výpravu za žraloky na útesy. Kouzlo Malediv je ale i v tom, že při troše štěstí můžete zahlednout žraloky i při šnorchlování, což se povedlo i nám. A byl to zvláštní pocit. I když víte, že tenhle žralok lidi nežere, přesto vám z jeho pohybů naskočí husí kůže. Maledivy jsou vyhlášené také hejny mant, které jsme bohužel viděli jen z velké dálky. Není ale výjimkou připlést se mezi ně – záběry potápěčů, nad nimiž se tato nádherná zvířata vznáší jako ptáci, berou dech.

Další oblíbenou kratochvílí, kterou vám nabídne majitel vašeho penziónu, je rybaření. Jezdí se na ryby ve dne nebo na noční lovy – co si ulovíte, to si pak taky můžete sníst. Pokud vás lov neláká, můžete zkusit lov beze zbraní a vydat se lodí na otevřené moře hledat delfíny či želvy – tyhle výlety bývají opět spojené se šnorchlováním. Moře na Maledivách je ale klidné, takže se nemusíte bát skočit do vody, i když břeh je daleko.

Co na Maledivách nejspíš nenajdete, jsou kavárny a restaurace. Na každém ostrově sice je lespoň jedna malá kavárnička, kam místní chodí na odpolední čaj, ale nečekejte žádné kulinářské orgie. Místní jídlo je hodně ovlivněné indickou kuchyní. Obvykle se jí rybí kari s rýží. Ryba je ale vždycky čerstvá. Jí se rukama. Z toho důvodu dává smysl zaplatit si jídlo v penziónu – větší nabídku restaurací najdete jenom na větších ostrovech, kde je hodně turistů – a na takové stejně nechcete. Navíc máte mnohem větší šanci ochutnat opravdu domácí stravu. Vaří obvykle paní domácí. Ochutnejte také místní snídani. Mashuni je směs ryby (obvykle místního druhu tuňáka) s kokosem, okořeněná chilli a ochucená limetkou. Jí se s chlebovou plackou a je vynikající.

Určitě si taky nenechte ujít rozhovory s místními. Všichni jsou velice milí a obvykle není problém domluvit se anglicky – učí se povinně už od základní školy. Popovídali jsme si o politice, vodě, zemědělství a samozřejmě o jídle. Ochutnali jsme oblíbenou polévku našeho průvodce a majitele ubytování Farisse – byla vynikající – rybí vývar, ochucený limetkou. Seznámili jsme se s jeho bratry a prohlédli si fotky jeho ženy, která pracuje jako policistka v Malé, a syna.

Vyprávěl nám o své matce, učitelce, i o tom, jak funguje místní samospráva na každém ostrově, nebo o tom, jak chodí hrát volejbal. Dozvěděli jsme se i to, že jeho bratr pracuje v jednom z luxusních resortů a to byl vlastně důvod, proč se rozhodli přeměnit starý dům po rodičích na penzion. Co jsme si netroufli se zeptat, bylo to, proč trvají na tom, že nás musí pořád někdo doprovázet. Nechtěli jsme ho urazit, ale šnorchlování na pláži obvykle zvládáme bez doprovodu. Naše teorie je, že se snaží nabízet turistům stejné služby a zacházení, jaké jsou běžné v rezortech a turista baťůžkář je pro ně zjev stále ještě celkem neznámý.

Na Maledivách můžete platit místní měnou, ale v podstatě všude přijímají i dolary. Na co si musíte dát pozor, je nedostatek bankomatů. Je jistější předpokládat, že na ostrovech mimo Malé žádné nenajdete a vzít si dost hotovosti. Maledivy jsou ale velice bezpečné, takže se nemusíte bát, že by vám peníze někdo ukradl.

Nakupovat můžete obvyklé suvenýry – trička, lastury, obrázky s mořským světem. Stojí za to požádat o pomoc a navštívit místní krámek, kde koupíte zdejší kari, nebo místní kokosovou tyčinku. Tu jsme ovšem domů nedovezli – stejně byla lepší čerstvá.

Co tu rozhodně nekoupíte, a co se nesmí ani dovážet, je alkohol. Pokud budete chtít slavit, budete se muset spokojit s šumivou limonádou nebo čajem. Druhá možnost je zaplatit vstup na některý ostrov s resortem, na těch zákaz neplatí. Když budete mít chvíli čas na letišti před odbavením, můžete v levém roku haly najít přepážku, kde se před odletem vrací zabavený alkohol a počítat, kolik turistů tenhle příkaz nesplnilo.

20141115-070625-069
A kolik utratíte? To bude záviset na tom, jestli vám stačí leže na pláži, pak si vystačíte s cenou za ubytování, která začíná na 50 USD za dvoulůžkový pokoj se snídaní. Pokud ale budete chtít vyzkoušet všechny nabídky, počítejte alespoň s dalšími 50 USD na osobu a den. A určitě si nenechte ujít let hydroplánem, sice vás přijde na cca 200 USD (může to být mnohem víc, záleží na vzdálenosti od Malé), ale pohled na atoly stojí rozhodně za to.

Když vám před odletem zbyde ještě trochu času, projděte se po Malé. Město není moc zajímavé, ale najdete v něm spoustu restaurací, můžete se ještě naposledy vykoupat na pláži s výhledem na odlétající letadla a zkusit utratit poslední peníze na místní tržnici.

Pak už jenom nastoupíte na loď, která vás odveze na uměle vybudovaný ostrov Hulhulé, kde je letiště a vaše dovolená v ráji je u konce.