Grasse

Asi 15 kilometrů od Cannes leží městečko Grasse. Jako mnoho dalších městeček Azurového pobřeží vám nabídne úzké a strmé kamenné uličky, romantická zákoutí a zurčící kašny. Jistě si najdete chvíli nebo možná několik hodin, jsme přece ve Francii, na posezení v kavárně a odpočinek v poledním horku. K tomu je Grasse ideální. Pouze několik kilometrů od rozžhavených pláží, ale o několik set metrů výš, poskytne Grasse mnohem příjemnější podnebí než Cannes nebo Nice.

Hlavní atrakcí je katedrála z 11. století, kde najdete obrazy od Rubense a místního rodáka Jean-Honoré Fragonarda. Pravděpodobně nejstarší dochovanou stavbou je Biskupská věž z roku 1244, která byla součástí hradeb. Najdete zde také několik středověkých měšťanských domů, které měly obvykle v přízemí obchod či dílnu.

20120809-754-mGrasse je ale také městem plným vůní. Již od středověku se zde vyrábějí ty nejlepší parfémy. Od 13. století bylo také centrem koželuhů. Toto zvláštní spojení nejvoňavějšího a nejsmrdutějšího průmyslu se osvědčilo v době, kdy se do módy dostaly parfémované kožené rukavičky. Když tato móda ustoupila, ustoupily i koželužny a zůstala jen vůně květin.

Dnes sem jezdí „nosy“ z celého světa a učí se rozeznávat přes 2000 vůní. Grasse produkuje přes dvě třetiny všech přírodních aromat ve Francii. V Grasse zaměstnává 60 parfumérských firem přes 3500 lidí z města a okolí. Dalších asi 10 000 jich pracuje v souvisejících oborech. Výroba parfémů přináší městu stále ještě větší zisk než turistika a služby.

Na okolních polích a loukách najdete i dnes především květiny. V době největšího rozkvětu se ročně sklízelo několik stovek tisíc tun květů. Dnes je to již jen několik desítek tun, přesto zůstávají pro Grasse zásadním zdrojem. Městečko se proslavilo levandulí, myrtou, jasmínem, růžemi, pomerančovými květy a divokou mimózou. Parfémy jsou dodnes hlavním zdrojem jeho příjmů. I přes to, že se jejich výroba přesouvá do nových a levnějších míst, v Grasse se pořád vyrábí. A také ukazuje.

Skutečné továrny se sice již dávno z historických budov odstěhovaly do moderních hal za městem, ale v centru zůstávají historická sídla místních tradičních rodinných firem jako jsou Fragonard, Galimard, Molinard. Galimard, založená v roce 1747, je nejstarší parfumerií ve Francii a třetí nejstarší v Evropě. Továrna firmy Fragonard je nejstarší v Grasse. Parfémy se v ní vyrábějí od roku 1782, ovšem pod jiným názvem. V roce 1926 přijala firma jméno Fragonard na počest místního malíře Jean-Honoré Fragonarda. Parfumerie Fragonard pořádá také prohlídky v moderní továrně Fabrique des Fleurs, obklopené plantážemi květin, které se používají při výrobě.

Prohlídky starých továren na parfémy zaujmou fanoušky techniky i vůní. Staré stroje, tyglíky, lahvičky… a k tomu opojné vůně květinových esencí. Samozřejmě, že na konci prohlídky číhá firemní prodejna plná pokušení – ale prohlídka je zadarmo, takže na drobný suvenýr se obvykle nějaké euro v peněžence najde.

Pro fanoušky vůní je tu i rozsáhlé, před několika lety zmodernizované a rozšířené Mezinárodní muzeum parfémů, kde si můžete prohlédnout všechno možné i nemožné co souvisí s parfémy a historií města. Můžete si zde také očichat různé složky parfémů a objevit spoustu tajemství umění jejich výroby, která se táhne až 5000 let do minulosti.

Expozice muzea se zaměřuje na trojí poslání vůně v historii: komunikaci, léčení a svádění. V dávných dobách užívali lidé vůně především ke komunikaci s bohy. Dnes jsou silným nástrojem marketingu a propagace. Ve středověku byly objeveny léčebné účinky vonných bylin a koření a vznikly tak základy dnešní aromaterapie. Od 17. století se parfém stal nástrojem svádění, kterým je dodnes. Dnešní parfémy jsou produktem i prostředkem propagačních kampaní.

20120808-141018-001Jestli vás parfémy okouzlily a máte dost času, stojí za to poohlédnout se po kurzu jejich výroby. Za pár desítek euro strávíte opravdu zajímavý den a třeba vymyslíte nový hit. Nebo aspoň něco opravdu originálního. Dvouhodinový workshop pořádá parfumerie Galimard. Jejich „nos“ vám vysvětlí, z čeho se správný parfém skládá. Očicháte si více než 127 základních „not“ a projdete zkouškou, která určí, jak citlivý máte čich. A nakonec si můžete umíchat něco po svém. Podobný workshop můžete vyzkoušet i u třetího výrobce, který nabízí prohlídku – firmy Molinard.

V květnu Grasse každoročně láká na mezinárodní výstavu růží Expo Rose. Tato akce promění město na růžový záhon. Katedrála i další památky jsou ozdobeny desetitisíci kytic, které vydávají omamnou vůni. Letošní 44. ročník proběhne od 8. do 11. května.

V srpnu se v Grasse koná již od roku 1946 tradiční Fete du Jasmin, Jasmínová slavnost. Alegorické vozy, průvody, ohňostroj a spousta doprovodných akcí. To všechno ozdobené stovkami tisíc květin, jejichž vůně vás v horkém vzduchu Azurového pobřeží omámí.

Google