Lefkada – ostrov pláží a hor

Lefkada je čtvrtý největší ostrov v Jónském moři. S pevninou je spojen dvěma mosty, takže je dostupný I přímo automobilem. Na pobřeží je řada krásných písčitých či oblázkových pláží o celkové délce 117 kilometrů, které spolu s tyrkysovým mořem vytvářejí úchvatné pohledy. Pláže Lefkady jsou řazeny mezi nejkrásnější nejen v Řecku, ale I ve světovém měřítku. Mezi nejznámější se řadí Porto Katsiki či Egremni. Mnohé z nich jsou obtížně dostupné – musíte se k nim vypravit buď lodí nebo pěšky po dlouhých schodech, ale i to patří k jejich nezaměnitelnému kouzlu.

Pokud se vám nechce na pláž plout či šplhat po schodech, nebo hledáte místo pro paddleboarding či sufrování, můžete se vydat autem i s dětmi na pláž Vasiliki, kterou najdete ve stejnojmenném městečku. Vasiliki je dokonalá pláž pro surfování, vodní lyžování a další sporty. Velký klidný záliv, na jehož břehu leží vesnice plná hotelů, apartmánů a restaurací je vynikající základnou pro vyzkoušení všeho, co Lefkada nabízí. Zdejší pláž je také vhodná pro děti, které si v klidné mělké vodě a písku mohou hrát celý den. Pro t větší jsou tu půjčovny všeho možného vodního vybavení a také kurzy vodních sportů. Když se ubytujete v některém Čechy oblíbeném apartmánu u přístavu na druhém konci zátoky, můžete sledovat ranní výpravy skupin na paddleboardech za východem slunce.

Další oblíbená pláž hned u městečka a restaurací je Agios Nikitas. Klidný a dlouhý pás nádherného písku nabízí i Agios Ioannis na severní straně. Klidnější pláž vhodnou i ke šnorchlování najdete u vesničky Amouso podobné kvality nabízí i pláž Afteli. Jachtaři budou znát přístav ve vesničce Sivota. Zde sice nenajdete pláž, zato vynikající restaurace a přístav plný nejrůznějších jachet a katamaránů.

Několik kilometrů od Vassiliki je typická pláž Agiofylli. Dojedete sem lodí z přístavu, nebo polní cestou autem. Je možné jít pěšky, ale doporučujeme tuto variantu zvážit – cesta s krásnými výhledy má nemalé převýšení a v řeckém horku se vám může udělat špatně. Agiofylli je malá pláž pod útesem, na kterou musíte sestoupit po schodech vytesaných do skály. Odměnou vám bude nádherné moře, trestem pak to, že stejný nápad mělo opravdu hodně dalších turistů. To je ostatně problém všech známých lefkadských pláží. Jestli si chcete užít klidu, musíte vyrazit buď brzo ráno, nebo pak k večeru, kdy se rodiny s dětmi vracejí domů. Doporučit také musíme vzít si s sebou slunečník, či plážový přístřešek. Na plážích bývá stínu pomálu a ne všude je možné si tyto věci vypůjčit. Také počítejte s tím, že ne na všech plážích najdete občerstvení, proto si nezapomeňte zásoby vody. Na druhou stranu nejznámější pláže jsou vybavené opravdu dobře, takže si každý může vybrat, co mu vyhovuje.

Kromě pláží na Lefkadě naleznete i hory porostlé bujnou vegetací, které můžete využít k turistice či se vydat na návštěvu do horských vesniček, které ještě tolik nezasáhl turistický ruch. Nejvyšší hora pohoří Stavrotas je vysoká přes 1100 metrů nad mořem. Asi 10 kilometrů od hlavního města najdete dva kilometry dlouhý kaňon Melissa. Ujít si nenechte ani klášter a kostel Panagia Faneromeni, který je také pouze několik kilometrů od hlavního města. Současná stavba pochází ze 17. století, ale na stejném místě byla prý původně chrám řecké bohyně Héry. Z kláštera je nádherný výhled a odpočinout si můžete v krásné zahradě. Cestou z Lefkady bude míjet plář Gyra, na které stojí staré větrné mlýny a po moři se prohánějí milovníci kitesurfingu. Taktéž nedaleko najdete v oblasti Agia Ekaterini Alabastrovou jeskyni, která je známá svou nádherně bílou krápníkovou výzdobou.

Hlavní město zvané Lefkas se nachází na severu ostrova. Je zde oblíbený přístav plný jachet všech velikostí a cenových tříd. Navštívit můžete archeologické muzeum, muzeum folklóru a také originální muzeum gramofonů. Pokud vás zajímají církevní památky, nesmíte vynechat bohatě zdobený kostel Agios Minas, soukromý kostel Christou Pandokratora a benátský Pantokratoras. Několik kilometrů od hlavního města leží byzantský kostel Panagia Hodeghetria z 15. století. Zajímavá je pevnost Agia Mavra. Šestiboká pevnost se sedmi baštami je benátského původu a její stavba začala ve 14. století. Od té doby byla mnohokrát přestavovavána, kvůli válkám i zemětřesením, která jsou v této oblasti častým jevem. Dnes z ní zbyly jen hradby a několik budov a děl. Výhled na moře ale stojí za návštěvu.

Druhým největším městem a přístavem ostrova Lefkada je Nidri, oblíbené turistické středisko, odkud vyrážejí lodě na výlety po okolí. V horách nezapomeňte navštívit vesnici Karia. Zdejší nádherné náměstí skryté pod obrovskými platany nabízí posezení a občerstvení z několika kaváren, barů a restaurací. Napít se také můžete ze zdejšího pramene, který budete míjet cestou ke zdejšímu soukromému muzeu lefkadské výšivky. Tenhle zážitek si rozhodně nenechte ujít. Prohlídku vede starý pán, který sice moc nemluví anglicky, ale možnost prohlédnout si tradiční domek – napůl jeskyni – a samozřejmě ruční výšivky a textil, některé staré několik set let, za drobné vstupné určitě stojí. Vyslechnete si příběh o Marii, která v dětství přišla o ruku, ale i přesto se naučila vyšívat nádherné tradiční vzory. Ta pak založila školy pro místní sirotky. Po té se k nim přidal další místní invalida, který zase neměl nohy a naučil se tkát… To všechno si dáte dohromady z velice expresivního přednesu pana majitele, vitrín s výšivkami i z dobových fotek.

Cestou zpátky se ještě zastavte v nevýše položené vesničce Lefkady Englouvy, která je vyhlášená svou čočkou. I zde najdete náměstí s platanem a restaurací, kde si můžete dát čočkovou polévku a čočkový salát a podivovat se nad tím, kde v těch horách zarostlých lesem může čočka růst. Pole se nacházejí ve výšce 900 metrů nad mořem a zdejší čočka je výjimečně kvalitní. S největší pravděpodobností tu budete sami. Je to přece jenom daleko a nenajdete zde žádné muzeum či vyhlášený klášter. Můžete se sem ale vydat 6. srpna, kdy se každoročně koná festival čočky.

Pokud se vydáte do Vasiliki, nenechte si ujít výlet na mys Doukato. Je to nejjižnější výběžek ostrova a stojí na něm krásný maják Akratos. Vede k němu dobrá silnice s nádhernými výhledy a od majáku pak máte krásný výhled na tyrkysové moře, rozeklané útesy i zelené hory ve vnitrozemí. Právě z tohoto místa se vrhla z nešťastné lásky do moře básnířka Sapfó.

Až vás velký ostrov přestane bavit, můžete se vydat na výlet lodí na některý z okolních ostrůvků. Některé z nich jsou v soukromém vlastnictví a nelze na nich vystoupit, ale i tak je to krásný zážitek. Ostrůvky Kalamos, Kastos, Kythros, Madouri, Meganissi, Petalou, Skorpidi, Skorpios a Thilia. Skorpios se proslavil jako majetek miliardáře Onassise, na Meganissi zase najdete známou jeskyní Papanikolis.

Jestli se budete na ostrově nudit, můžete se vrátit na pevninu a vydat se do oblasti Zagori. Je to národní park ležící asi 60 kilometrů severně od Ioanniny. V hornaté oblasti najdete přes 40 vesniček, kterých se současnost téměř nedotkla. Můžete si prohlédnout úchvatný kaňon, proslulé kamenné obloukové mosty či třeba klášter Agia Paraskevi z 15. století.

Jak se na Lefkadu dostat?
Tento ostrov je mezi Čechy velice oblíbený, takže pokud nechcete řešit vlastní dopravu, určitě najdete nějaký vhodný zájezd organizovanými českými cestovními kancelářemi. Chcete-li si užít větší svobody, můžete se vydat na dlouhou cestu autem, které pak na ostrově určitě využijete při výletech na pláže, do hor i na pevninu. Jestli vlastní auto chcete, ale dlouhá cesta vás neláká, můžeme doporučit kombinaci přibližně osmihodinové cesty autem do Benátek a odtud pak trajektem do Řecka. Přístav Igoumenitsa je jen asi 100 kilometrů od Lefkady. Trajekt jede přibližně 24 hodin a můžete si koupit pouze sedadlo a vyspat se na palubě či v salónku, nebo i kajutu s vlastní koupelnou. Na trajekt je možné vzít i psy a velice oblíbená varianta je přespat ve vlastním obytném voze a využít společných prostor trajektu pro strávení volného času.
Jízdenka na trajekt pro 4 dospělé v kajutě a osobní auto nás vyšla na přibližně 1000 eur.