Qoolqee – převlečený za mobil

Jak z názvu vysvítá, tenhle přehrávač je především cool. Rozhodně vypadá … zvláštně. Ve srovnání s decentními tvary a barvami předchozích přístrojů vypadá…. prostě jinak.

Na první pohled mi asi nejvíc připomíná véčko s masívním pantem a utrženou horní chlopní, které má na horní hraně připevněný policejní maják z americké detektivky, který při připojení k počítači modře bliká. Uznávám, tímhle prvním odstavcem jsem asi velkou část čtenářů postrčila směrem k dalšímu přehrávači, ale možná byste se neměli ukvapovat. Qoolqee je jednoznačně model pro mládé (rozuměj puberťáky). Ale to neznamená, že jde o nekvalitní přístroj – ostatně, kdyby neměl něco navíc, do našeho testu by se nedostal. A pokud se ponoříte do manuálu a nespolehnete se jenom na údaje na krabici, zjistíte, že navíc je toho překvapivě dost.

Přehrávač umožňuje připojit dva páry sluchátek – druhá sluchátka se připojí do konektoru určeného pro line-in, který je běžně zakrytý umělohmotným víčkem. Hudbu na disk překopírovat přes průzkumníka – manuál radí vytvořit pro soubory zvláštní složku. Přehrávač hudební soubory najde bez ohledu na to, do jakého adresáře je umístíte. Hry, stopky a adresář najdete pod nabídkou menu s názvem Fun. Adresář obsahuje data, která je možné po nainstalování software z přiloženého CD načíst z Outlooku. Můžete si tak pravidelně synchronizovat své kontakty, tedy aspoň některá jejich pole – konkrétně jméno, 3 telefonní čísla (mobil, domů, do zaměstnání) a email. Bohužel nezvládá češtinu, takže jména budou s největší pravděpodobností zobrazena špatně až nečitelně. Přehrávač také umožňuje zobrazení kalendáře běžného měsíce se zvýrazněným dnešním datem, ovšem bez možnosti přidávat do něj jakékoli informace, takže je asi určen pro ty, kteří ve víru mladické nerozvážnosti ztratili pojem o tom, co je zrovna za den.

Můžete ho použít i pro čtení textových souborů – v menu tuto možnost nenajdete, ale když použijete průzkumníka, a najdete požadovaný soubor, není problém ho otevřít. Na displeji se zobrazí sedm řádek, písmo je velké a bez problémů čitelné, bohužel na šířku displeje se vejdou tak dvě možná tři slova, a opět, stejně jako u předchozích přehrávačů, se můžete rozloučit s nadějí, že si přečtete text v češtině. Nedostatek podpory češtiny se u testovaného přístroje projevil i u podpůrných programů instalovaných v počítači – menu a nabídky jsou sice v angličtině, ale v oknem potvrzovacích dialogů se místo písmen zobrazujé otazníky – pravděpodobně by to měly být znaky nějakého jiného – nejspíš čínského – písma.

Software Qoolqee Screen Editor umožňuje upravit nebo vytvořit obrázky na plochu pro spořič obrazovky a pro vypnutí a zapnutí přístroje. Můžete libovolně upravit fotografii nebo vlastní obrázek, či začít malovat od prázdného plátna. Na závěr ještě přidám upozornění na funkci, kterou jsem jinde nenašla – je možné v menu nastavit rychlost přehrávání skladby.

Formáty: MP3, WMA, OGG
Kapacita: flash paměť, 512 MB
Napájení: lithium-polymer
Rozměry [š x v x d mm]: 45.9 x 79 x 25,1
Hmotnost [g]: 52
Rozhraní: USB 2.0
Displej: 128 x 128, 65.000 barev, 38 mm