iRiver iFP-1095 – pozor, vyletí ptáček

Další z řady oblíbených přehrávačů iRiver dostal navíc ke schopnostem přehrávat hudbu i fotoaparát. Dokáže vyfotit snímky až o rozměru 640 x 480 bodů, fotoaparát je také vybaven trojnásobným digitálním zoomem.

Čočka objektivu je na spodní straně přístroje, na konci hrbu, ve kterém se skrývá vyjímatelná dobíjecí baterie. Je schován v těle přístroje, ale před focením je třeba ho vytáhnout nebo alespoň natočit tak, aby se díval otvorem ven. Pořízené fotografie si můžete prohlédnout na malém, ale velice kvalitním displeji.

Ale nepředbíhejme. Pro iFP-1095 je nejprve nutné nainstalovat ovladače a software pro správu souborů. Ovladač se z CD instaloval i na Windows XP a navíc operační systém varoval, že není podepsaný. Nenechala jsem se ale znejistit a následně vybrala ovladač pro správný operační systém – Windows mi nabídly na vybranou mezi ovladači pro WXP a Windows 98 (zvláštní, obvykle sáhnou rovnou po tom správném). Pak už bylo možné otevřít nově nainstalovaný iRiverManager a podívat se, co skrývá jeho disk.

iRiverManager je běžný souborový manažer – na jedné straně soubory počítače, na druhé pak obsah disku přehrávače. Přesun souborů se provádí běžným drag-and-drop. Umožňuje také upravit nastavení rádia naladění stanic a jejich pojmenování. Obsahuje jednoduchý prohlížeč obrázků, průvodce pro přenos souborů do přehrávače, převod souborů a extrahování z hudebních CD. Umožňuje také aktualizace firmware. Přehrávač je při přehrávání schopen najít všechny hudební soubory, i když jsou vnořeny v různých adresářích. Iriver je také vhodný pro použítí místo diktafonu – jednak má dlouhou výdrž baterie i při nahrávání a navíc je vybaven několika funkcemi, které byste asi hledali spíš na specializovaných přístrojích. Sound Activity Detector (SAD) zajišťuje možnost nahrávání pouze když mluvíte a šetří energii a paměť, pokud je ticho a Auto Gain Control zajistí utlumení okolního šumu.

Přehrávač obsahuje také budík, takže se můžete nechat příjemně probouzet oblíbenou hudbou, či dle libovůle dopředu programovat nahrávání jakékoliv FM stanice.

Na horní straně přehrávače je výrazný joystick, kterým se můžete pohybovat v menu, přeskakovat skladby… a upravovat hlasitost, stlačením se pak přesunete do menu. Z boku pak najdete tři tlačítka a na opačném boku přepínač pro zamknutí tlačítek.

Přístroje je doplněn velice obsáhlým manuálem, která doporučuji pečlivě prostudovat – vzhledem k tomu, že každé tlačítko má několik funkcí v různých kontextech, je to jednodušší než spolénat na to, že všechno odhalíte a pochopíte za pochodu.

Barva: stříbrná
Formáty: ASF, MP3, WMA, OGG
Datová média: interní, 512MB
Doba hraní MP3 [hod]: 45
Napájení: max. doba provozu až 35h na odnímatelný Li-Ion akumulátor
Standardní příslušenství: standardní příslušenství: sluchátka, USB kabel, instalační CD, návod k použití, Li-Ion akumulátor, řemínek na krk, řemínek na ruku, pouzdro, AC adaptér
Rozměry [š x v x h mm]: 91,1*34*31,3
Hmotnost [g]: 63
Rozhraní: USB 1.1
Displej: 1,2“, 262.000 barev
Fotoaparát: 0,3 Mpx, 3x digitální zoom