Tungsten T2 – Té, toho jména druhý

Nový Palm Tungsten T2 vypadá jako Tungsten T, funguje jako Tungsten T a asi i stejně váží…ale jinak, jinak je to jiný kalibr.

Strávila jsem týden s dvěma téčkovými Tungsteny v ruce a musím říct, že i když, až na barvu jsou zvenku opravdu stejní, při práci si je nespletete.

Začneme asi tím nejviditelněším — nový T2 zdědil kvalitní barevný displej 320 x 320 a možností zobrazit více než 65.000 barev od vedle recenzovaného modelu Zire 71. Když si položíte obě Téčka vedle sebe, toho rozdílu si nejde nevšimnout — vedle jasnými barvami zářícího T2 Tungsten T jen posmutněle namodrale poblikává. Další rozdíl už na první pohled neuvidíte, ale po čase používání a hlavně přidávání nejrůznějšího skvělého software přestane 16 MB paměti prvního z rodu T stačit. Ti, kteří si počkali a pořídí si jeho následovníka, budou mít k dispozici už dvojnásobek. Ve srovnání s ostatními Tungsteny to sice není zrovna hodně, ale věřte že majitelé Téčka by pro těch dalších 16 mega byly ochotni obětovat třeba i prvorozeného. Další rozdíl, který nevidíte, ale cítíte, je výdrž. A i zde je T2 lepší T. Téměř o 3 hodiny, to už opravdu zamrzí. Pro upřesnění za stejných podmínek můj vlastní Tungsten T vydržel zhruba 3,5 hodiny, T2 přes 6 hodin.

Vraťme se k T2. Je vybaven nejnovějším Palm OS verze 5.2.1, na první pohled si všimnete snad jen aplikace Photo, která v T chybí. Navíc je tu také RealOne Mobile Player, který po instalaci umožní na Tungstenu přehrávat hudbu v MP3 nebo RealAudio a Kinoma Player and Producer pro pouštění filmů. Na tyto „multimediální výstřelky“ si už ale musíte pořídít paměťovou kartu — SD nebo MMC — protože třeba MP3 vám RealPlayer nikam jinam než na kartu nenakopíruje a odnikud ani nepřehraje. Zůstala podpora Bluetooth, PDA můžete propojit s mobilem a posílat SMS, maily nebo serfovat po Internetu. Na CD s vybavením je i plná verze software Documents to Go, který obsahuje Word to Go, Sheet to Go a Slideshow to Go. Podle některých testů dokáže tento software zobrazit dokumenty MS Office lépe, než software dostupný pro zařízení s Pocket PC, to jsem sice nemohla vyzkoušet, ale pravda je, ža až na zmenšení jsou dokumenty zobrazeny opravdu velice přesně.

Jak už jste asi pochopili, jako majitele Tungstena T na šťastlivce, kteří si pořídí T2, ukrutně žárlím. Takže abych si aspoň trochu ulevila — co se mi nelíbí? T2 je vybavena Graffiti 2 a za celou dobu se mi nepovedla správně napsat T, jenže to je můj problém. T2 má tlačítko pro nahrávání zvukových poznámek umístěné tak, že při sundavání plastového krytu ho skoro pokaždé nechtěně zmáčku a spustím aplikaci, jenže to má Téčko taky. T2 se dá nabíjet jenom z kolébky, která musí být připojena do zásuvky a nestačí jí USB port, jenže to Téčko (a třeba i Zire) taky. A hudba z repráčku trochu chrastí, jenže… Tak vážně nevím…snad jenom mi připadá, že T2 má nějak méně citlivý displej.

Tungsten T2 Palm OS 5.2.1
32 MB SDRAM (29,5 MB pro uživatele) paměti
Bluetooth
$399
320 x 320 více než 65.000 barev
procesor Texas Instruments OMAP1510