Teac Mp-8000 – krok za krokem, film za filmem

Teac MP-8000 skrývá 20 GB pevný disk, který můžete využít pro přenos libovolných dat. Přehrávač se připojuje přes USB 2.0 rozhraní a pod Windows se chová jako pevný disk (pro Windows 98 a nižší je třeba nainstalovat ovladače).

Vzhledem k tomu můžeme vynechat odstavec o instalaci a jenom krátce zmínit přenos dat. Na disku přehrávače je připraven speciální adresář pro video soubory a nahrávky pořízené vestavěným mikrofonem. Hudbu či jiná data můžete uložit rovnou na disk, nehudební data bych doporučila organizovat do podadresářů. K tomu není nutné instalovat žádný speciální software – poslouží třeba Průzkumník. Součástí balení je software InterVideo MobileCopy, který je určen pro převod videa do formátu 3GP (Mobile Video), který Teac umí přehrávat. Další podporované formáty jsou: pro hudbu MP3 a WMA, zobrazuje data obsažená v ID3 tagu i s diakritikou. Obrázky ve formátech JPEG, GIF a BMP, text ve formáte txt a pdb.

Teac MP-8000 tedy umí přehrávat hudbu, nahrávat pomocí vestavěného diktafonu či prostřednictvím line-in vstupu, po upgrade firmware přibyde i funkce rádia. Volný čas si můžete zkrátit při hraní některé z her, či prohlížením videa. Přes položku menu Disk explorer můžete rovněž zobrazit podporované obrázkové či textové formáty. Čtení textů na relativně malém displeji není zcela komfortní, ale rozhodně vám nezpůsobí žádnou zdravotní újmu. Text je ostrý a kontrastní. Bohužel přístroj nepodporuje češtinu v textových souborech.

Vzhled přehrávače je, myslím, vcelku povedený. Celý je matně černý, takže na něm nezůstávají otisky a šmouhy. Kolem displeje je kovově lesklý rámeček, který je v levém rohu prodloužen a „obtéká“ i 4 ovládací „šipková“ tlačítka umístěná ve stylu joysticku. Veprostřed je pak velká matně bílá umělohmotná kontrolka, která při startu přístroje výrazně různobarevně bliká, nemá však žádnou jinou funkci. Chvíli mi trvalo, než jsem ji přestala považovat za potvrzovací tlačítko – tvarem i umístěním k této domněnce svádí. Vedle těchto tlačítek jsou pak další čtyři oválná, odspoda určená pro zapnutí/vypnutí přístroje, posun A-B (zároveň nahrávání a zamknutí a odemknutí tlačítek), posun v úrovních menu a přehrávání a zastavení.

K přehrávači si můžete pořídit i dálkové ovládání, zajímavě skryté v řemínku na zavěšení přehrávače kolem krku. Na spodní straně řemínku je konektor pro připojení do zdířky mikrofonu přehrávače a tlačítko pro zapnutí/vypnutí přehrávání. Tlačítka pro ovládání hlasitosti a posun skladeb jsou „vetkána“ do látky řemínku a zvýrazněna oranžovými gumovými výstupky, na horní stranu řemínku, tedy za krkem je pak konektor pro samotná sluchátka – součástí balení jsou klasické pecky.

Teac MP-8000 je rozhodně zajímavý přehrávač. Během testu se nevyskytly zásadnější problémy, nebo nesnáze. Při prvním připojení k počítači se nepodařilo do něj zkopírovat data, ale to bylo zřejmě způsobeno tím, že dosud nebyla dostatečně nabitá baterie.

Formáty: MP3, WMA
Datová média: HDD
Doba hraní MP3 [hod]: 10
Napájení: rechargable Lithium-Polymer 800mAH
Rozměry [š x v x h mm]: 92 x 60 x 15
Hmotnost [g]: 138
Rozhraní: USB 2.0
Displej: TFT, 160 x 128 bodů, úhlopříčka 1.8″