Děsivá budoucnost

Organizovaný zločin připravuje novou generaci ctižádostivých počítačových zločinců.
Používá přitom taktiky, které napodobují ty, používané KGB při náboru operativců za dob studené války.

Aspoň se to píše ve zprávě, která dorazila od McAfee. A děsné zprávy nekončí:

Nový výzkum ukazuje, jak jsou teenageři sotva 14 let staří přitahováni kultem počítačové kriminality

Musím si začít dávat pozor – neteř je právě v tomhle věku a navíc by ráda studovala „počítače“. Ačkoli na druhou stranu – možná to nebude tak zlé. Třeba zbohatne zločinrm a pak nás bude všechny živit:-)

Kult počítačového zločinu: Počítačový zločin si získal díky on-line pachatelům, kteří se stali téměř celebritami hackerských komunit, kultovní přívržence. Fóra specialistů poukazující na potenciální bezpečnostní problémy. Slouží také jako předváděcí místa pro záměrně škodlivé („black hat“) triky a kriminální nabídky.

Malwarové nábory: Organizovaný zločin nyní používá taktiky ve stylu KGB s cílem vlákat do pasti novou generaci hackerů a autorů malwaru. Počítačoví zločinci aktivně vyhledávají studenty i absolventy IT studia a pokoušejí se získat tuto „čerstvou krev“ disponující množstvím znalostí a vlákat je do svých řad.

Práce uvnitř firem: S využitím slabých bezpečnostních postupů ve společnostech stávající i bývalí zaměstnanci a externí dodavatelé iniciují většinu hackerských útoků. Počítačoví podvodníci sponzorují vysokoškoláky s výhledem na to, že budou těžit z toho, až se z nich stanou zaměstnanci podniku.

Zdroj: McAfee Virtual Criminology Report 2006