Aspire one – další trpaslík

ASone-10-1 Aspire one měří 24 x 17 cm a váží méně než 1 kg. Počítač je standardně vybaven technologií 802.11b/g WiFi, která zajišťuje snadné připojení k dostupným bezdrátovým sítím, a od druhé poloviny roku může být dodán i s bezdrátovými technologiemi WiMAX nebo 3G.

Výdrž až tři hodiny při použití standardní tříčlánkové baterie resp. 6 hodin při použití volitelné šestičlánkové baterie.

Technicky jednoduchý počítač je vybaven softwarovým rozhraním s intuitivním ovládáním, speciálně pro něj vyvinutým, založeným na Linuxu. Předinstalovaný software je rozdělený podle účelu a je uspořádaný na displeji ve čtyřech samostatných polích – Connect (Připojení), Works (Práce), Fun (Zábava) a Files (Soubory).

Aspire one je vybaven 8,9” displejem CrystalBrite s podsvětlením LED diodami s rozlišením 1024×600 pixelů. Nad horním okrajem displeje je vestavěna webová kamera Acer CrystalEye pro živý videostreaming, videochatování a konference.

AS one-08  Počítače Aspire one budou zpočátku nabízeny v modrém a bílém provedení a koncem léta bude výběr rozšířen o dva nové měkké barevné odstíny – o hnědou a růžovou.

Aspire one, osazený procesorem Intel® Atom, je nabízen s operačním systémem Linpus Linux® Lite nebo Windows XP® Home a s operační pamětí 512 MB nebo 1 GB.

Data mohou být ukládána dvěma způsoby: Na flash modul NAND s kapacitou 8 GB nebo na 80GB pevný disk. Aspire One je navíc vybaven čtečkou pěti typů paměťových karet (Secure Digital, MultiMediaCard, Memory Stick, Memory Stick PRO, xD-Picture Card), která zaručuje naprostou nezávislost.

Pro zvýšení kapacity paměti je Aspire one vybaven funkcí Smart File Manager, která umožňuje využít SD kartu ve druhé čtečce SD karet pro rozšíření uživatelské paměti.

AS one mood-08-1Aspire one je vybaven softwarovou sadou one Mail, která umožňuje spravovat až šest e-mailových účtů prostřednictvím jediného rozhraní, a to včetně firemních účtů. Malá ikona na pravé části zprávy zřetelně označuje příslušný poštovní účet. Sada nahrazuje i služby push elektronické pošty bez použití firemního serveru.

Aspire one využívá Messenger pro rychlou textovou komunikaci. Tato aplikace umožňuje uživatelům současně používat Skype, Microsoft Messenger i další služby tohoto typu. Software lze používat spolu s vestavěnou videokamerou pro videochatování a videokonference.

Počítače řady Aspire one jsou dodávány s předinstalovanou verzí Linpus Linux Lite nebo Windows XP Home. Dále je nainstalován software, jako např. OpenOffice 2.3, one Mail, Messenger, Acer eRecovery Management, Acer Launch Manager, Adobe Reader, McAfee Internet Security Suite, Microsoft Office Trial 2007.