Tibet – Nepál: Kláštery, Everest i Kailáš

Město bohů Lhasa. Pětidenní jízda po nejvýše položené silnici světa, vyhlášené Friendship Highway. Zajímavé zastávky v nejatraktivnějších místech. Trek kolem posvátné hory Kailáš. Zářivě modré jezero Manasaróvar. Poznání západního Tibetu. Starobylé chrámy Káthmándského údolí.



1.-4.den Letecky do Káthmándú a následně do TIBETU. Cesta do „města bohů“ Lhasy. Ubytování v srdci staré Lhasy. Poutní místa, chrám Džókhang. Neopakovatelná atmosféra Tibetu. S poutníky se projdeme po posvátném poutním okruhu Barkor. Tibetská kuchyně a odpočinek po cestě.

5.-6.den Lhasa. Výstup k branám sídla dalajlamů Potály. Klášter Däpung. Četné chrámy, klášterní kuchyně. Letní sídlo dalajlamů Norbulingka, odkud uprchl současný 14. dalajlama do indického exilu. Nejen aklimatizační výjezd do kláštera Gandän, hlavního sídla školy Gelugpa tibetského buddhismu. Ruční tisk modlitebních praporků a náboženských textů. Tradiční dřevořezba.

7.-10.den Džípy přes několikero pětitisícových průsmyků k nepálské hranici. Jezero Jamdogccho s nebesky modrou vodou, šance na loďky z jačí kůže. Městečko Gjance, jedno z nekrásnějších vTibetu. Klášter Palkhor Čhöde. Mohutná stúpa Kumbum s nepřeberným počtem božstev lamaistického pantheonu. Dzongy, tibetské pevnosti. Žikace, druhé největší město Tibetu, sídlo pančhenlamů, s klášterem Tašilhünpo. Džípem zdoláváme i sedlo Gjamccho La (5 220 m). Šelkar a Tingri. Rongbuk – nejvýše položený klášter světa. Putování do základního tábora pod Everestem. Vychutnáme si Everest?

11.-13.den Velká výprava džípy k posvátné hoře Kailáš. Poznání západního Tibetu.

14.-17.den Čtyřdenní poutní okruh KORA kolem nejmystičtější hory světa, sídla všech místních náboženství. Kora, rozdělená na úseky symbolizující cestu životem, smrtí, mezistavem mezi smrtí a novým životem a znovuzrozením. Přes klášter Diraphug do nejvyššího sedla magického kruhu, (5 660 m). Centrum poutníků Darčhen.

18.-21.den Jezero Manasaróvar sprotipóly elementů dobra a zla. Koupel v termálech. Zajímavá tibetská kuchyně s jačím masem. Putování divokou krajinou nomádů sjaky podél osmitisícové Šiša Pangmy. Kontrastní Ňalam. Střet kultur v Zhangmu. Sjezd zTibetské náhorní planiny do zeleného NEPÁLU. Hranice v Kodari je předělem odlišných světů. Buddhismus střídá hinduismus. První opravdový dál bhát. Dojezd do starobylého údolí Káthmándú.

22.-25.den Káthmándú. Ubytujeme se v srdci Thamelu. Náměstí Durbar, palác panenské bohyně Kumárí Déví, palácové náměstí s chrámy a nevárskou dřevořezbou, oběd na legendární Freak Street, buddhistický opičí chrám Svajambhúnáth. Královské město Bhaktapur, architektonické skvosty. Ruční výrobna papíru. Hrnčířská čtvrť. Malované thangky, nože Gurkhů, obřadní masky. Pro zájemce vyhlídkový let nad Himálajem. Největší stúpa světa Bódnáth s tibetskou majoritou. Pohřební gháty v Pašupatináthu na řece Bagmati, svatí muži. Letecký návrat domů.

CK Livingstone