Jaro v Toskánsku

Čtyři dny v Toskánsku udělají s člověkem zázraky.

Bydleli jsme na bývalém statku La Moraia kousek od Florencie a užívali si výlety po okolí a laciné víno z Coopu:-)

Co nesmíte vynechat: Colle Val d’Elsa, San Gimignano, Volterra, Cecina, Florencie, Siena, Lucca.


Veselí marťani nebo šílení šmoulové


Colle Val d’Elsa má krásné historické jádro, do kterého se vstupuje gotickou branou. Z centra zvaného Colle Alta je krásný výhled na toskánskou krajinu. Milovníci muzeí si můžou užít v Museo Civící a Museo d’Arte Sacra, Museo Archeologico nebo Museo del Cristallo. Dnešní Colle Val d’Elsa je známo broušením křišťálového skla, jak tovární, tak i ruční výrobou. Vzniká zde 15 % světové produkce.

San Gimignano je proslulé svými 15 věžemi. Je na Seznamu světového dědictví UNESCO. Již ve 4. století př. n. l. zde vznikla etruská osada a v roce 1199 se z ní stala městská komuna. Díky výhodné poloze na Via Francigena, která spojovala Itálii a Francii, pšstování šafránu a vinné révy se San Gimignanu dařilo. Slavné věže vznikaly ve 14. století. Stavěli je místní šlechtické rody a bylo jich na 70. Kvůli bojům mezi guelfy z rodiny Ardinghelli (na straně papeže) a ghibellinskými (procísařskými) Salvuccii město požádalo o pomoc Florencii. Ta boje zastavila, ale zároveň město obsadila a uvalila na ně obchodní restrikce, čímž došlo k postupnému úpadku.

Při minulém výletu do Toskánska jsme strávili příjemné odpoledne v Lucce, kde horké italské slunce způsobilo náhlé záhadné zmizení všeho živého.