iRiver H340 – cihlička mnoha dovedností

iRiver H340 není žádný drobeček. Váhou i rozměry se už skoro nedá doporučit jako „kapesní“. Pokud se ale bojíte o svojí kapsu, nezoufejte – součástí balení je i pouzdro určené k připnutí přístroje na opasek.

Větší rozměry jsou ale jenom malou cenou za spoustu funkcí, které tento přístroj obsahuje. 40 gigový pevný disk můžete použít k uložení, poslechu a prohlížení hudby, obrázků, textů i videa a samozřejmě i k přenosu dat. Přístroj také funguje jako USB host – to znamená, že je možné ho připojit k libovolnému zařízení, které funguje jako Mass Storage a kopírovat, přesouvat nebo mazat soubory na něm uložené.

Tato funkce umožňuje iRiver používat například jako fotobanku s těmi digitálními fotoaparáty, které splňují výše zmíněný požadavek (informace o otm, které modely to jsou, hledejte na webu výrobce – www.iriver.cz nebo www.iriver.com). Stažené obrázky je následně možné si i prohlížet na displeji přehrávače (soubory musí ale být ve formátu JPEG a menší než 1 MB, přehrávač umí ještě zobrazit soubory BMP menší než 3 MB). Kopírovat je možné jeden soubor nebo adresář současně. Soubory v adresáři jsou samozřejmě přesunuty také, pokud však jsou v adresáři vnořeny další složky, je nutné je přesunout samostatně. K připojení slouží konektor na spodní straně přístroje označený nápisem „USB host 1.1“.

Při prvním připojení přehrávače k počítači přes USB se přehrávač začal nabíjet i když byla baterie zcela nabitá, vyřešilo to stisknutí tlačítka Play/Pause, které slouží i k zapínání přístroje, jak je napsáno ve velkém anglickém manuálu. K ovládání slouží 4 tlačítka a joystick – 4+1 v jedné ploše pod displejem, na pravém boku je přepínač pro zablokování tlačítek, zespodu konektor USB, USB host a napájení, nahoře sluchátka, dálkové ovládání, line-in a line-out a na levém boku najdete mikrofon a reset. Balení obsahuje stručný tištěný manuál v češtině a výrazně obsáhlejší brožurku s textem v angličtině, němčině a francouzštině. Vzhledem k množství funkcí a relativně malému počtu ovládacích prvků, má každé tlačítko v různém kontextu několik různých funkcí, proto rozhodně doporučuji manuál prostudovat.

Má line-in pro nahrávání z externích zařízení i line-out pro připojení například reproduktorů, také mikrofon, takže je možné používat ho k záznamu zvuku mikrofgonem, z externího zařízení, ale i z rádia. bez problémů zobrazuje češtinu v názvech souborů ID tagu i v textových souborech. Ale je nutné vybrat češtinu v nastavení jazyka. Na displej se vejde 26 písmen na řádek a 10 řádků a při čtení je možné poslouchat hudbu. Pro textové soubory je nutné vytvořit adresář TEXT. Iriver umí i zobrazit video ve formátu Xvid v rozlišení 220 x 164.

Soubory na disku lze procházet přes stromovou strukturu, nebo pomocí databáze (album, interpret, žánr apod.), která se generuje na základě ID3 tagů. umožňuje vytvářet playlisty nebo používat playlisty vytvořené ve WinAmpu. Umí také zobrazovat text písní, ale popravdě se přiznám, že téhle funkci jsem na chuť nepřišla … i když představa karaoke se sluchátky na uších…

Formáty: ASF, MP3, OGG, TXT, WAV, WMA
Datová média: HDD, 40 GB
Doba hraní MP3 [hod]: 16
Napájení: Vestavěný lithium – polymerový akumulátor AC adaptér 5V, 2A
Standardní příslušenství: standardní příslušenství: sluchátka, dálkové ovládání, instalační CD, uživatelský manuál, pouzdro, USB 2.0 kabel, AC adaptér, externí mikrofon, Line-in/out kabel, pouzdro na externí baterie , USB Host kabel
Rozměry [š x v x h mm]: 62,1*103*25
Hmotnost [g]: 203
Rozhraní: USB 2.0
Displej: 2“, 260.000 barev