Creative Muvo a Zen Touch – MP3 přehrávače z opačných stran

Creative Muvo N200, menší ze dvou kreativních bratrů, je MP3 přehrávač z rodu flashdisků. Testovaný bílý kousek je vybaven pamětí o 128 MB. V balení najdete přehrávač, sluchátka-pecky, umělohmotné pouzdro se sponou na opasek, USB kabel, tištěný mnohojazyčný návod, CD s ovladači a jednu AAA baterii, linkoový kabel a pásek k připevnění přehrávače an ruku. Na přibaleném CD je aplikace Creative Muvo Media Explorer a Creative Media Source Player/Organizer.

Na vrchní bílé straně je umístěn dvouřádkový dobře čitelný displej s modrým podsvícením obklopený širokým stříbrným okrajem, ve kterém je microfon a také označení modelu a velikosti paměti.. Nad ním je podlouhlé stříbrné tlačítko pro zapnutí/vypnutí a zároveň přehrávání/pozastavení skladby. Z boku jsou pak dvě tlačítko pro ovládání hlasitosti a kolečko, kterým se ovládá všechno ostatní. Otáčením kolečka je možné procházet položky nabídky, stisknutí pak slouží pro potvrzení volby. Při přehrávání umožňuje také posun v rámci skladby nebo posun mezi skladbami. Na kratší straně pak ještě najdeme konektor pro sluchátko a na opačném konci USB konektor s gumovou záslepkou a konektor linkového vstupu.

Stlačením kolečka se dostanete do menu, kde je možné jednak přepínat mezí různými funkcemi, jednak změnit nastavení přehrávače. K život zpříjemňujícím nastavením patří orientace displeje, takže je čitelný v různých polohách. Samozřejmostí je ekvalizér s nastavením Rock, jazz, classical, pop, custom a normal. Nastavit můžete také vypnutí při nečinnosti po 2, 5, 10 či 30 minutách. V položce informace najdete verzi firmware, obsazené místo, volné místo a počet souborů. V menu se také přepíná mezi přehráváním hudby, nahranými soubory, rádiem, mikrofonem, nahrávání do MP3 zámek a play mode – opakovat všechno, opakovat adresář, skladbu jednou, opakovat náhodně, náhodně jednou všechno a náhodně adresář. Všechny položky jsou znázorněny ikonami a popisem – přepnout můžete mezi různými jazyky, češtinu mezi nimi ale nehledejte – v našich končinách nejspíš většina lidí zůstane u angličtiny.

Na displeji je nejvýraznější údaj o době momentálně přehrané skladby, úplně vlevo je symbol, který informuje o tom, zda je skladba přehrávána, zastavena…., z druhé strany je ikona baterie, informace o nastavení ekvalizéru a play mode. Na spodním řádku displeje ikona pro zvolenou fuknci a název skladby.

Muvo je zařízení určené nejen pro přehrávání hudby. Může sloužit také jako přenosný disk pro libovolný typ souborů, diktafon, umožňuje nahrávání z jiných přístrojů, kódování přímo do formátu MP3 a je také vybaven rádiem, které umožňuje automaticky prohleat všechny dostupné rádiové stanice a uložit až 32 předvoleb.

K přenosu skladeb do přehrávače můžete použít Creative Muvo Media Explorer, nebo využít schopnosti přehrávače chovat se jako vyměnitelný disk a použít libovolný souborový manažer. Pokud ovšem chcete přehrávat soubory WMA s ochranou DMR musíte použít software dodaný výrobcem nebo třeba Windows Media Player.

Při prvním připojení jsem testovaný kousek skoro prohlásila za zmetek, WXP SP2 ho totiž nebyly schopny identifikovat, ani jako disk ani po nainstalování software. Teprve po několika pokusech jsem si uvědomila, ze přehrávač mám nastavený jako rádio, po přepnutí na přehrávání hudby všechno fungovalo bez nejmenších problémů. Musím se ale přiznat, že až do okamžiku, kdy začal „zázračně“ fungovat, mě ani nenapadlo, že toto nastavení by mohlo mít na připojení k počítači nějaký vliv. Byl to ale poslední problém, se kterým jsem se setkala.

Muvo podporuje adresáře a umožňuje navigaci i na jejich úrovni, i když je pravda, že při 128 MB paměti tuto funkci zas až tak moc nevyužijete, při vyšších kapacitách už ale značně přispěje k pohodlnější orientaci a výběru hudby. Moje oblíbená výhrada k MP3 přehrávačům se v tomto případě nedá uplatnit – Muvo si spolehlivě zapamatuje místo, kde jste skončili poslech a při dalším zapnutí plynule naváže.

Podle mého názoru by neškodilo najít ještě někde místečko pro tlačítko Lock. Tato funkce samozřejmě na přehrávači je, ale skrýván se v menu, takže pro zamknutí musíte stisknout kolečko, posunout se v menu, opět zmáčknout tlačítko a ještě jednou potvrdit – osobně jsou mi k tomuto účelu sympatičtější posuvná tlačítka.

Creative Muvo N200 – flash MP3 přehrávač Paměť: 128 MB
Napájení: baterie AAA
Rozměry: [š x v x h]: 33 x 65 x 13 mm
Váha: 22g
Cena: 1829 kč, 1537 kč bez DPH