Creative Zen Touch

Druhý z bratrů se jmenuje Creative Zen Touch. Je vybaven 20 GB pevným diskem a na rozdíl od Muva je k připojení k počítači nutné naistalovat dodaný software. Jako další varování přidávám ještě to, že při přehrávání se orientuje podle údajů v ID tagu skladby, takže pokud nemáte svou sbírku MP pečlivě otagovanou, můžete shledat práci s ním obzvlášť vzhledem k velikosti paměti, poněkud nepřehlednou a náročnou.

Na přední straně přístroje najdeme LCD displej s rozlišenim 160×104 px a modrým podsvícením. Dále tlačítko pro orientaci a přehrávání – Předchozí, Přehrát/Pozastavit a Další. Dále Zpět, Menu a Random. Veprostřed pak tlačítko Ok a pod ním to, co dalo tomuto modelu jméno – dotykovou podložku určenou k pohybu v menu. Na první pohled uvidíte pouze prohloubeninu s hrubším povrchem než zbytek přehrávače. Z boku pak je umístěno tlačítko napájení, dvě pro ovládání hlasitosti a otvor pro resetování. Na protějším boku je pouze konektor napájecího adaptéru. Zezhora je pak konektor sluchátek, port USB a přepínač pro uzamčení.

Balení obsahuje přehrávač, pouzdro na opasek, USB kabel, nabíjecí kabel, tištěný manuál, CD a sluchátka. Na CD najdete ovladač, Creative MediaSource, manuál. Přístroj je napájen lithium-iontovým akumulátorem, který vydrží až 24 hodin přehrávání. Nabití trvá asi 4 hodiny. Přehrává skladby ve formátech MP3, WMA nebo WAV. Pro přenos hudby je určen MediaSource Organizer, pro přenos dat pak Nomad explorer. Přístroj nezvládá adresáře, pokud vyberete ke kopírování celý folder, skladby se přesto přenesou bez nesnází, pouze se po ukončení přenosu objeví vcelku zbytečná a matoucí zpráva o tom, že adresář nelze zkopírovat.

Dotyková podložka umožňuje procházet menu a seznamy na displeji, podržením prstu na horním nebo dolním konci je možné listovaní zrychlit. Výběr položky je možné potvrdit stisknutím tlačítka OK nebo poklepáním na podložku. Ovládání pomocí podložky je vcelku příjemné, i když chvilku trvá, než najdete ten správný „nátisk“ – kdo někdy přecházel od myši k touchpadu na notebooku si to dovede představit. Struktura menu je vcelku logická a snadno nastavitelná. Jediné nepříjemné překvapení mi způsobilo tlačítko Random na přední straně přehrávače – předpokládala jsem, že jeho zmáčknutím nastavím náhodné přehrávání skladeb v současném playlistu, ale výsledkem bylo náhodné přehrávání všech skladeb uložených na disku. Dalším omezením je nemožnost opakovaného přehrávání alb ve výběru.

Na rozdíl od Muva není Zen Touch vhodný pro sport, k připojení k počítači vyžaduje nainstalování speciálního software a pohání ho vestavěná baterie. Na rozdíl od Zen Touch má Muvo pouze 128 MB paměti. Jinými slovy, nemá moc smysl tyto dva přehrávače srovnávat. Každý má své klady ale i zápory – ovšem co pro jednoho je výhodou, může jiný shledat naprosto nevyhovujícím.

Creative Zen Touch – harddiskový MP3 přehrávače
Paměť: 20 GB
Napájení: vestavěný lithio-iontový akumulátor
Rozměry: 104.6 x 68.6 x 22 mm
Váha: 203 g
Cena: 6641 kč, 5581 kč bez DPH