MP3 přehrávač Umax Gotcha!

Nový MP3 přehrávač od společnosti Umax se jmenuje Gotcha, což se dá přeložit jako Dostal jsem tě! Umax Gotcha! přehrává hudbu ve formátu MP3 a WMA, je vybaven FM rádiem (8 stanic), diktafonem, slotem na paměťové karty SD/MMC a vestavěnou pamětí 256 MB.
Ve vybavení najdete také jednoduchého mailového klienta. K počítači se připojuje přes USB 1.1 a funguje jako Mass Storage. Podle výrobce podporuje systémy Windows od verze 98 (pro W98 je samozřejmě nutní nainstalovat ovladač, ostatní Windows jej nepotřebují). Přístroj je vybaven velkým podsvíceným displejem a zvládá ID3 tagy.

Tolik asi základní informace.

První zkušenost byla spíš v záporné části spektra – při vkládání baterie nenajdete na slotu označení, jak tam patří – pro nákres s plusem a mínusem musíte listovat přiloženým manuálkem. Pak už vše probáhalo hladce – přiložená sluchátka působí velice pevným dojmem – zřejmě se předpokládá, že je budete používat jako popruh na krk (přiznám se ale, že tahle varianta mi nebyla příjemná, takže jsem přístroj zavěsila na popruh od mobilu). Sluchátka drží velice pevně – dokonce tak pevně, že při pokusu je odpojit jsem měla vážné obavy, že je utrhnu, ale nic se nestalo, takže jsou asi opravdu dimenzovaná na nešetrné zacházení.

Po připojení k počítači se Gotcha! Začne okamžitě nabíjet – proto pokud používáte běžné baterie místo dobíjecího Ni-MH akumulátoru (1 velikost AAA), je nutné baterii vyjmout. Zároveň se okamžitě objeví jako další disk (nebo dva, pokud je v něm vložena paměťová karta). Třetí věc, která se stane po připojení je zazálohování mailového klienta, který je uložen v adresáři My Tools. Tuto akci nemůžete nijak ovlivnit – prostě najednou se vám objeví ve složce Dokumenty další složba Pocki-MP3-Backup (ano já vím, že se to jmenuje Gotcha!, ale i v elektronickém anglickém manuálu vystupuje pod jménem Pocki-MP3) se dvěma soubory. Při každém dalším připojení si přehrávač zkontroluje, zda v něm složka My Tools existuje a pokud ne, obnoví ji z této zálohy. Tato akce se provádí při připojení ke každému počítači, nemuíte ale mít strach, že se někdo títmo způsobem dostane k vaší poště, mailové zprávy se totiž nezálohují. O to se musíte postarat už sami. K mailovému klientu dodám snad už jen to, že nastavení a zprávy ukládá do další složby s názvem My Mail, kterou si vytvoří po nastavení, zprávy ukládá ve formátu eml, a pro bežné použití je vcelku dostačující – žádné vychytávky typu více identit však nehledejte.

Mírnou oklikou se dostáváme k hlavní funkci přehrávače – přehrávání hudby. Vzhledem k tomu, že Gotcha! Funguje jako pevný disk, není ke kopírování hudby nutný žádný speciální software. Dobrá zpráva je, že na displeji bez problému zobrazuje ID tagy, špatná je, že nezvládá adresáře, takže všechny soubory musí být uloženy v kořenovém adresáři. Dalšé špatná zpráva je, že nemáte moc šancí ovlivnit, v jakém pořadí budou skladby přehrávány – playlisty také nepodporuje a ještě další špatná zpráva je, že se mi nepodařilo odhalit, jak ho donutit, aby si zapamatoval, kterou skladbu jsem poslouhala naposledy a po opětovném zapnutí se k ní vrátit. Na druhou stranu Gotcha! Zvládá opakování typu A-B, takže jestli si chcete vtloukat do hlavy sekvenci slovíček nebo refrém oblíbené písně, můžete. Zvuk je velice dobrý, ekvalizér je možné nastavit na normal, rock, pop, classic, jazz nebo bass.

K ovládání jsou učena dvě tlačítka a joystick. Tlačítky se přístroj zapína, vypíná a pozastavuje, joystick ovládá hlasitost a menu. Můžete s ním také přeskočit na předchozí či následující skladbu. FM rádio umožňuje uložit 8 stanic do paměti, které je možné naladit ručně či automaticky – v místech s horším signálem si ale moc nezaposloucháte.

Tlačitka přehrávače se dají zablokovat dvojhmatem – Stop a joystick. Určitě tuto funkci využijete, protože tlačítka i joystick jsou velice citlivá (joystick dost vykukuje) takže při nošení v kapse nebo pod kabátem snadno nechtěně něco stisknete. Paměťova karta se vkládá do slotu na zádech přístroje. Slot není chráněn žádnými dvířky, ale je umístěn veprostřed, takže karta sicou kouká ven, ale nevyčuhuje přes okraje přehrávače a vevnitř drží dost pevně. Pokud můžu soudit, nebezpeční ztráty tedy nehrozí.

Na přiloženém CD najdete anglický manuál v PDF (je v podstatě stejný jako přiložená brožurka, která je ovšem česky). Dále ovladač pro Windows 98, software pro editování ID3 tagů a utilitu pto upgrade firmware.

Takže dostal mě? Těžko říct, funkce diktafonu i rádio jsou příjemné vychytávky, na druhou stranu neschopnost resume rozehrané skladby je při 256 MB paměti už celkem nepříjemná. Pokud je vaše cesta do práce kratší než hodinu, nikdy se nedostanete k posledním skladbám. Vzhled přístroje se mi líbil – pár lidí ho nejdřív pokládalo za mobilní telefon…zní to asi zvláštně, ale když se podíváte třeba na některý z vysouvacích Samsungů, jistá podobnost tu opravdu je.

Umax Gotcha! — MP3 přehrávač 256 MB vestavěná paměť
FM radio
diktafon
slot pro SD/MMC karty
1xAAA nebo dobíjecí Ni-MH
USB 1.1
Windows 98/Me/2000/XP
Cena: 3990 Kč (bez DPH 3353 Kč)