Služebník Roboking od LG: nová éra robotického vysávání

Společnost LG Electronics představuje další produkt zapadající do koncepce LG domácnosti zítřka – robotický vysavač Roboking. Tato technologická novinka se díky gyroskopickému senzoru, používaném zejména v letecké a satelitní navigaci, pohybuje výrazně efektivněji než jsme byli zvyklí u jeho předchůdců. Roboking se pyšní až desetkrát vyšším sacím výkonem a životností akumulátoru, která je čtyřikrát až osmkrát delší než u starších modelů.

Inteligentní pohyb Robokingu je řízen řadou vestavěných senzorů, které tento přístroj vedou po různých vzorech cest, jako je gyroskopická mříž, proměnlivá mříž a spirála, v závislosti na typu prostoru. Tato vlastnost umožňuje vysavači Roboking bezproblémový pohyb po domě či bytu, aniž by se zachytil o nábytek.

Díky stejnosměrnému bezkartáčovému motoru (BLDC), jímž je Roboking vybaven, dosahuje sacího výkonu 100 W – což je zdaleka nejvyšší sací výkon mezi robotickými vysavači. Většina špičkových výrobků nemá větší sací výkon než 30 až 70 W.

Roboking je vybaven pětistupňovým filtračním systémem a ventilem, který brání zpětnému proudění prachu nashromážděného ve spotřebiči. Poprvé v oboru systém využívá dva moderní mikrofiltry s vysoce účinným pronikáním vzduchu (HEPA).

Roboking je napájen lithium-polymerovým akumulátorem (Li-PB), který se používá v prvotřídních mobilních telefonech, motocyklech a přenosných počítačích. Jedná se o první případ použití této technologie v oblasti robotického vysávání. Použitý akumulátor má v porovnání s konkurenčními výrobky třikrát až pětkrát delší životnost, čímž úspěšně odstraňuje jednu z největších nevýhod robotického vysávání. Navíc se lithium-polymerový akumulátor dobíjí přibližně dvě a půl hodiny, což je výrazně kratší doba nabíjení, než u předchozích modelů, které potřebují pro úplné nabití tři až čtyři hodiny.