BAJKAL, MONGOLSKO, ČÍNA

Nedozírné panenské lesy a pláně Sibiře, světový unikát – jezero Bajkal ze kterého můžete bez obav pít, Transsibiřská magistrála – div techniky a lidské nezlomnosti. Nejdelší off-road vašeho života! Nádhera přírody spojená s pocity volnosti a samoty v zemi dávných mongolských chánů, velehory Altaj tyčící se z barevné pouště – tajemné Gobi s bájným červem Olgoj Chorchojem a fosíliemi dinosaurů, ale hlavně země úžasně pohostinných, hrdých lidí, žijících s přírodou v dokonalé harmonii. To vše v ostrém kontrapunktu s nejlidnatější a nejdynamičtěji rostoucí zemí světa – staroslavnou Čínou. Doteky pradávné historie a kultury v kontrastu s hektickou současnou realitou. Světový div – Velká zeď, Kublajchánovo Zakázané město, krvavé Náměstí nebeského klidu, úžasný Chrám nebes, buddhistické kláštery i mauzolea vůdců komunismu.

PROGRAM: 1.-2.den: Praha – Irkutsk. Letecky do srdce Sibiře na nezkrotné řece Angaře, kozácké dřevěné domky, starobylé kostely a kláštery, vyřezávaná dřevěná architektura, muzeum tajgy, směsice výrobků, vůní, chutí i tváří různých národností na trhu v „Paříži Sibiře“ Irkutsku.

3.-5.den: Bajkal. Pěší putování podél břehu posvátného Bajkalu, největšího a nejhlubšího jezera na světě, mnoha tunely po Krugobajkalce – technicky unikátní, dnes již nepoužívané větvi Transsibiřské magistrály. Ústí jediné řeky vytékající z Bajkalu Angary s bájemi opředeným šamanským kamenem, Listvjanka: limnografické muzeum, vynikající pečení i uzení omulové čerstvě vylovení z Bajkalu. Lodí po Bajkalu do Boľšije Koty a pěšky tajgou zpět do civilizace.

6.-8.den: Pohoří Chamar-Daban. Sludjaka na jižním břehu Bajkalu. Pokus o výstup na Pik Čerskovo (2090m), divoké horské řeky, panenská tajga, úžasné výhledy a plesa nad hranicí lesa.

9.-10.den: Ulan-Ude – Suchbátar. Transsibiřskou magistrálou podél břehů Bajkalu do Ulan-Ude, hlavního města Burjatské republiky: největší busta Lenina na světě, Sibiřský skanzen. Hlavní buddhistický klášter Burjatije – Ivolginský Datsan. Hraniční přechod do Mongolska Suchbátar.

11.den: Ulanbátar: prohlídka města – Zimní palác Bogdchánů, Suchbátarovo náměstí s mauzoleem, lamaistické obřady v klášteře Gandantengčilen, kompletní kostry dinosaurů a jejich vejce i s hnízdy v Přírodovědeckém muzeu, bazar.

12.-20.den: Poušť Gobi. Okruh terénními auty po jižním Mongolsku. Stepi a polopouště Mandalgovi, naleziště Bayan Dzag: dinosauří kosti i vejce, možnost projížďky na velbloudech. Národní park Gurvansajchan – kouzelně barevné velehory Gobijského Altaje vyrůstající z pouště jako fata morgána. Při troše štěstí uvidíme gazely, divoké osly, supy i jeřáby a třeba i vlky. Kaňon Supů – Jolyn Am s ledem uprostřed pouštních hor. Pustými horami a solnými pláněmi na sever do pohoří Changaj. Řeka Orchon opředená mongolskými legendami, křišťálová voda plná ryb. Charchorin: dávná metropole Mongolské říše – Karakorum, založená Čingischánem a navštívená Marco Polem. Lamaistický Erdene Zú Chíd – nejkrásnější klášter v Mongolsku, obehnaný mohutnými zdmi se 108 stúpami: sochy želv ochránkyň, Zlatá stůpa, kultovní Falická skála s Vaginálními svahy. Spaní v typické pastevecké jurtě, zpět do mongolské metropole.

21.-22.den: Ulanbátar – Datong. Přejezd vlakem do Číny. Komplex padesáti Jungangských jeskyní s více než 50 000 sochami Buddhy, chrámy z 8.století tesané do skalního útesu – památka v seznamu UNESCO. Dračí zrcadlo, Chrám nesmrtelných.

23.-27.den: Peking a okolí. Přejezd do hlavního města Číny. Velká čínská zeď – pěší výlet po „jediném lidském výtvoru viditelném z Měsíce“. Hrobky 13 císařů dynastie Ming: podzemní palác – hrobka Dingling, Cesta duší s desítkami kamenných soch zvířat, lidí a monster. Letní císařský palác s mramorovou lodí císařovny Cixi. Zakázané město, gigantické náměstí Nebeského klidu – Tianianmen s mauzoleem Mao-Ce-Tunga. „Pupek světa“ – chrám Nebes: observatoř, zeď Ozvěn, chrám Modliteb za dobrou úrodu. Tibetský lamaistický chrám Harmonie a míru s největší sochou Buddhy na světě vyřezanou z jediného kusu dřeva (26 m), Konfuciánský chrám s Lesem stél aj. Možnost návštěvy pekingské opery i konzumace neméně vyhlášené pekingské kachny.

28.den: Peking – Praha. Odlet domů.

Délka tras: letadlem 17 000 km, vlaky 2300 km, autobusy a terénními vozy 3500 km, pěšky 6x 8-18 km Počasí: vzduch 18-30 °C, voda 15-20 °C Nástupní místo: Praha

Termín: 3.8.- 30.8. 2006 cena v Kč: 62 290,-

V ceně je: letecká doprava, vlaky, busy, taxíky, terénní vůz po Gobi, víza (Mongolsko, Čína), vstupy do národních parků, ubytování (levnější hotely, kempy, jurta, lehátko ve vlaku), průvodce, pojištění, informační materiály a DPH. Vyžadujeme zdravotní připojištění (není v ceně).

Tak tam se chystám. Kdo má zájem, hlaste se:-) Ať nás je dost a nezrušej to.