Prsa kachny

Občas vařím. Sice ne tak často jako jím, ale přece. Tentokrát došlo na kachní prsa. Součástí jednoho z časopisů, které si pravidelně kupuji, byla příloha Recepty z kupé, 2. díl. Pravda, zcela jistě by bylo lepší, kdyby České dráhy utrácely peníze za něco užitečnějšího než spisky s recepty, ale budiž. Vždyť to platí z mých daní, nekradou ani neutrhávají svým zaměstnancům od úst.

Recept:

Křupavá kachní prsa s opečenými bramborami, řapíkatým celerem a tomatovým pyré

pro 2 osoby

 Kachní prsa:

2 kachní prsa s kůží
sůl, pepř
čerstvý tymián
2 lžíce oleje
2 lžíce pomerančové šťávy
2 lžíce medu

Přílohy:

4 uvařené brambory se slupkou
2 stonky řapíkatého celeru
oříšek másla
1 plechovka na kostky nakrájeným rajčat
1 strožek česneku
1 menší cibule
1 dcl bílého vína
trocha mleté papriky

Postup:

 Kůži kachních prsou ozdobně nakrojte ostrým nožem. Do masa vetřete sůl a pepř a vložte na rozehřátou pánev kůží dolů. Vedle prsou přidejte na pánev svazek tymiánu, který krásně maso provoní. Pozvolna restujte, dokud se tuk kůže z větší části nevypeče.

Poté prsa vložte do trouby rozehřáté na 190 °C, kůží nahoru a pečte 15-20 minut. Během pečení potírejte kůži pomerančovou šťávou smíchanou s medem.

Cibuli a česnek nakrájejte na malé kostičky a orestujte na lžíci oleje. Zalijte bílým vínem, nechte vypařit tekutinu aa přidejte rajčata. Vařte pozvolna, dokud se neodpaří veškerá tekutina a omáčka zhoustne. Dle chuti osolte.

Řapíky celeru očistěte, zbavte tuhých částí, odstraňte „celulózové provázky“ a nakrájejte na špalíčky. Vložte na pánvičku s máslem a pozvolna restujte do poloměkka. Ochuťte solí.

Těsně před servírováním zprudka na oleji orestujte na kolečka nakrájené uvařené brambory i se slupkou z obou stran. Nakonec lehce osolte.


Kachnu jsem zpracovala podle receptu, i kdyz množství bylo dvojnásobne. Maso bylo vynikající. Vzhledem k dostupným surovinám a rodinným chutím, jsem ovšem zcela vynechala celer (v salátu ho bylo dost na zbytek roku), rajčata delegovala na potenciální přístí špagety a množství brambor asi ztrojnásobila. A byla to bašta.

Z kachny se vypekla spousta sádla, takže brambory byly smažené na kachní surovině, s tymiánovou příchutí.

Zkuste, neprohloupíte.