Pál či Nepál

INDIE – NEPÁL – INDIE: Ke kořenům kultur…

05.10. – 03.11.2007 (30 dní)
25990 Kč + letenka asi 24000 Kč

1.-7.den Letecky do Západního Bengálska. Kalkata – když indický šok, tak pořádný. Koncentrace dobrého i šíleného v jednom městě. Vydařený Památník královny Viktorie. Chowringhee – hlavní tepna Kalkaty. Howrah – nejfrekventovanější most světa. Botanické zahrady s posvátným banyanem – nejširším stromem na světě. Darjeeling – pohodové město Himalájí (2000 m), čajové plantáže. Východ slunce na Tiger Hill – Kančendžonga v pozadí. Muzeum historie dobývání Everestu, výbavy odvážných průkopníků. Hrobka prvního pokořitele Everestu Šerpy Tenzinga. Chrámy tibetského buddhismu. Sikkim, malebný horský státeček. Buddhistické chrámy, v mracích zahalený klášter Enchey, Institut Tibetologie. „Neindicky“ bohatý výběr alkoholu. Jezero Tsongo.

8.-12.den Siliguri. Hranice NEPÁLU. Cesta nepálskými terajemi s panoramaty himalájských hřebenů s bílými čepicemi. Kathmandu – kouzla údolí dřevěných chrámů. Swayambunath – opičí chrám. Buddhistický komplex Boudhanath – centrum Tibeťanů, největší stupa, meditace. Nejdůležitější hinduistický chrám Pashupatinath, působivá kremační místa nad řekou Bagmatí, Gangou Nepálu. Sádhuové, svatí mužové s neobyčejným cvičením a kousky. Fascinující Durbar Square – chrámy, paláce, pagody. Kumari Devi – jediná živá bohyně světa. Freak street – vzpomínka na zlaté časy hippies. Patan a Bhaktapur – královská města s kouzelnou architekturou i životním stylem zastaveného času. Pro zájemce rafting na řece Trisuli či vyhlídkový let nad nejvyššími vrcholy Himalájí.

13.-14.den NP Chitawan. Šance spatřit něco z divočiny, kterou park nabízí. 400 nosorožců, 80 tygrů, leopardi, opice, krokodýli! (Zatím jsme nosorožce pokaždé viděli). Nejbezpečnější vyhlídka na nosorožce je ze hřbetu slonů.

15.-20.den Idylická Pokara na březích jezera Pheva. Místa s nejvyšším převýšením na světě. Z 800 metrů kolorit „osmičkových“ Annapuren. Pětidenní trek. Trekařská povinnost ochutnat to nejpodstatnější, co Himaláje nabízejí. Posvátné stupy, džungle, rododendrony, svět domorodých horalů. Idylické Ghorepani. Poon Hill, považovaný za nejhezčí vyhlídkové místo – Annapurny, Dhaulagiri, posvátná Machapuchare. Visuté mosty. Tatopani – rajské zahrady s termálními prameny. Mandarinky a pomeranče. Božská kuchyně božích míst.

POON HILL TREK
1. den treku – ráno odjezd busem z Pokhary do výchozího místa, na trek se vychází asi kolem poledne
trasa: po řece do Birethani (1025)-Matathani – most pod Gairibang Hill (1475)- až Tikhedhunga (1540)
2. den treku – trasa: Tikhnedunga – přes řeku nahoru k Elleri (1960), po schodech – Phultise-Banthanti (2300), Nangethanti (2430) – Gorephani (2750)
3. den treku – pro zájemce před snídaní výstup na Poon Hill , 300 m převýšení, cca 1 hod. (výhled na Annapurny, Dhaulaghiri, Machapuchre). Klesání směr Tatopani – Chitu (2390)-Phalate (2270)-GhantekorlaShikha (1935) -Chara (1700) – Ghankolagoon- Tatopani (1190)
4. den treku – z Tatopani,  po vrstevnici do Baisri
5. den treku – ráno brzy do Beni, odtud busem do Pokhary (kolem poledne)

Trek zvádají většinou všichni bez problémů (tento trek šla i britská královna Alžběta,  v sukni!), trek patří mezi nejkrásnější na světě,  jdete asi 4 – 5 hodin denně, od vesnice k vesnici krásnou přírodou, v jednom místě můžete vidět i citrusové stromy – mandarinky, můžete se vykoupat v horkých pramenech …

21.-29.den Cesta z Pokary do Váránasí. INDIE. Nejposvátnější město hinduismu. Centrum poutníků, očišťující svá těla i duše v posvátné Ganze. Sem se přijíždí zažít, prožít a nechat sebou pořádně zamávat. Vishwanath. Zlatý chrám Šivy v Šivově městě. Posvátné spalovací gháty, žijící i o půlnoci mystickým světem. Ceremoniály obřadních kremací nahánějící husí kůži. Nezapomenutelný východ slunce z loďky na Ganze. Při troše štěstí sladkovodní delfíni. Očistné koupele hinduistů. Sarnath, místo prvního Buddhova kázání. Khajuraho, proslulé „erotické chrámy“ z přelomu 10. a 11. stol. Chrámy zasvěcené Šivovi a Višnuovi uprostřed domorodé vesnice. Agra – nejhezčí pomník lásky. Taj Mahal, mramorový zázrak, zážitek bez komentáře. Svět Shah Jahana. Masivní Red Fort – červená pevnost. Hrobky Mogulů. Fatehpur Sikri – město duchů. Bývalé hlavní město Moghulů. Šachy živých šachovnic, hrané s dívkami otroků. Dillí – Červená pevnost. Jami mešita. Lotosový chrám Bahái. Qutab Minar vyhlídková věž. Chrám bohyně Lakšmí, Jantar Mantar – růžové kameny záhadné observatoře. Conaught place – specifickécentrum.Staré město s bazary a mešitami. Budeme-li časově zvládat, (což předpokládáme) navštívíme i Gwalior – největší z pevností.

30.den Letecký návrat domů.

http://www.livingstone.cz/zajezdy/asie/indie/indie-nepal-indie-ke-korenum-kultur/